|
Latviešu
Valoda: Latviešu
|

Speciālisti no Baltijas. „STRĀDĀ VĀCIJĀ” – ceļš uz Vāciju

Datums: 15.06.2016 17:00
138 skatījumi
„Kā lai es īstenoju manu studentu (audzēkņu) profesionālo izaugsmi Vācijā?” Šādu jautājumu uzdeva Aleksandrs Uļjaņenko, Latvijas-Vācijas profesionālās izglītības centra vadītājs Rīgā (Latvija). Lai rastu atbildi, uzņēmējs 2015. gada janvārī ieradās Leipcigā (Leipzig) un apmeklēja Leipcigas Rūpniecības un tirdzniecības kameru (IHK).
Tulkojums no vācu valodas
ATBALSTA PARTNERI                   
WIRTEBLATT 2016. gada aprīlis

Speciālisti no Baltijas. „STRĀDĀ VĀCIJĀ” – ceļš uz Vāciju



„Kā lai es īstenoju manu studentu (audzēkņu) profesionālo izaugsmi Vācijā?” Šādu jautājumu uzdeva Aleksandrs Uļjaņenko, Latvijas-Vācijas profesionālās izglītības centra vadītājs Rīgā (Latvija). Lai rastu atbildi, uzņēmējs 2015. gada janvārī ieradās Leipcigā (Leipzig) un apmeklēja Leipcigas Rūpniecības un tirdzniecības kameru (IHK).

 Tā kā Uļjaņenko kunga profesionālajā izglītības centrā viens no galvenajiem izglītības virzieniem ir ēdināšanas pakalpojumi, ātri tika nodibināts kontakts ar Holmu Reču (Holm Retsch) un DEHOGA (Vācijas viesnīcu un restorānu asociācija) Leipcigas reģionālo apvienību. Pirmās sarunas notika ar Mihaelu Veihertu, Gastronomijas speciālistu apvienības atbalsta partneri. Galvenais jautājums ir Latvijas profesionālajā izglītības centrā iegūtās izglītības atzīšana Vācijā. Latvijā nav duālās izglītības sistēmas.

Tādēļ ar Rīgā iegūto diplomu nepietiek, lai to pielīdzinātu vai atzītu Vācijā. Iespējamais risinājums absolventiem būtu mācību laikā pabeigt praksi Leipcigā. Tādējādi viņi moduļu veidā apgūtu trūkstošo izglītības daļu – galvenokārt izglītību ražošanas uzņēmumos. Tomēr šeit vēl ir jāpārvar daži šķēršļi. Piemēram, oficiālā atzīšana Fosa (Ārvalstīs iegūtās izglītības atzīšanas iestāde) Nirnbergā (Nürnberg), kā arī ceļa un uzturēšanās izdevumu finansēšana Saksijā. Lai turpinātu risināt šos jautājumus, partneri – DEHOGA Leipcigas reģionālā apvienība, LBW – Aus- und Fortbildungsgesellschaft mbH (Leipcigas ekonomikas un vadības izglītības un tālākizglītības sabiedrība), uzņēmums WEICHERTCONSULT un Uļjaņenko skola 2015. gada otrajā pusgadā sagatavoja nodomu protokolu.

 No 2016. gada 26. līdz 28. februārim Rīgā notika ikgadējais izglītības gadatirgus. Tajā Leipcigas IHK, DEHOGA, LBW, izglītības centrs GBS, uzņēmumi Imo Leipzig, IQ Netzwerk Leipzig un izglītības centrs ZAW kopā ar Latvijas-Vācijas privāto profesionālās izglītības centru piedalījās ar kopīgu stendu. Daudz jaunu latviešu nereti vecāku pavadībā ieguva informāciju par profesionālās izaugsmes iespējām Vācijā. Tas arī bija īstais pamats nodomu protokola parakstīšanai. Miheals Veiherts, Markuss Dikss (LBW) un Aleksandrs Uļjaņenko parakstīja kopīgo nākotnes sadarbības nodomu protokolu.

 Turpmākie soļi sekos darba sarunās Leipcigā aprīlī. Paredzams, ka jau 2017. gadā pirmie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti no Rīgas ieradīsies praksē Leipcigā. Žurnāls Wirteblatt turpinās informēt savus biedrus par jaunumiem. Vēlākais – tad, kad būs nepieciešamas prakses vietas mūsu Latvijas kolēģiem!
Kontakti:
WEICHERTCONSULT
Mihaels Veiherts
Bosnijas un Hercegovinas Goda konsuls
Otto-Schill-Straße 4, 04109 Leipciga
Mob. tālrunis: 0172 7978660
Fakss: 0341 2229901
E-pasts: weichertconsult@web.de
www.michael-weichert.de